31 Ara 2007

mutlu yıllar

pembe kazan olarak yeni yılınızı kutluyoruz..

AYLİN & BERRİN

28 Ara 2007

Kakaolu Kek


Malzemeler:

3 yumurta
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
2 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 kabartma tozu
1/2 su bardağı kakao

Yapılışı:

Yumurtaları ve şekeri geniş bir kapta karıştıralım.Sıvıyağı ilave edelim.Daha sonra önce sütü ve ardından kabartma tozu,kakao ile birlikte unu ilave ederek çırpalım.165 derecede önceden ısınmış fırınımızda 30-40 dakika civarı pişirelim.Arzu edersek hindistan cevizi ile servis yapalım.Afiyet olsun..

Aylin Yaprak..

25 Ara 2007

TAVUK GÖĞSÜ

Herhalde yapımı en kolay olan tatlılardan biri tavuk göğsü...

malzemeler:
1 litre süt
1 bardak un
1 bardak toz şeker
125 gr margarin
vanilya

yapılışı:
Vanilya dışındaki tüm malzemeler tencereye alınır ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılır ocakta..inmeye yakın arzuya göre vanilya konulur.Yapışmaması için hafif su ile ıslattığımız borcama yada o tip bir kaba dökülür..ılınınca buzdolabına koyulur.Tarçınla yada çikolata sosu ile servis edilir.


not: alttaki kelebek biçimli tavuk göğsüde eşimin eseridir :)










BERRİN

20 Ara 2007

BAYRAM TEBRİĞİMİZ

BAYRAMINIZI KUTLAR, SEVDİKLERİNİZLE BERABER NİCELERİNE ERİŞMENİZİ DİLERİZ..

AYLİN & BERRİN

18 Ara 2007

doğum günün kutlu olsun AYLİN :)



















Dünyanın en prestijli moda dergilerinden biri olan VOGUE beni kırmayıp doğum günü için, aralık 2007 sayısına Aylin'i kapak yaptı :)
Canım arkadaşıma, PEMBE KAZAN ortağıma ufak bir sürprizim olsun :)

16 Ara 2007

TİRAMİSU

Pandispanyası için :
3 yumurta
1/2 bardak şeker
1 pk kabartma tozu
1 bardağa yakın un
2 yemek kaşığı kakao
***biraz akıcı bir hamur olmalı..ki pandispanya yumuşak olsun..

Kreması için :
4 su bardağı süt
1 yumurta
3 kahve fincanı un
3 kahve fincanı şeker
1pk labne peyniri (200gr)

Keki ıslatmak için :
1 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı neskafe
2 yemek kaşığı tozşeker
Pandispanya malzemelerini mikserle çırpıp kek kalıbına döküp 180_200 derecede pişiriyoruz.
Kreması içinde labne peyniri dışındaki malzemeleri bir tencereye koyup ocak üstünde muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz..Biraz soğuduktan sonra labneyi de içine karıştırıp çırpıyoruz.
Pandispanyayı bıçak yardımıyla ikiye kesiyoruz (bıçak ıslak olursa daha kolay kesiliyor)
İkiye ayırdığımız pandispanyanın her iki tarafını neskafe ve şekerli sıcak su ile ıslatıyoruz.
Ortasına kremanın yarısını döküyoruz, pandispanyanın diğer yarısını kapatıp kalan kremayıda üzerine döküp iyice ılınınca üzerine kakao serpiyoruz..
***en az 3_4 saat buzdolabında bekletiyoruz..ertesi güne daha da lezzetli oluyor..
BERRİN

14 Ara 2007

Dr.Oetker'den Çikolata Şelalesi...

Dr.Oetker'den çikolata şelalesini alıp denemeye karar verdim,güzelde oldu ve burada paylaşıyorum.Üzerinde yapılışı yazsa da ben yine de geçmek istiyorum.
*Öncelikle pişirme kaplarını güzelce yağlıyoruz.Ayrı bir kapta glazür poşetini sıcak suda çözülmesi için bekletiyoruz.Bu esnada da fırını 225-230 dereceye ayarlayıp,ısıtıyoruz.
*Paketin içindeki un karışımını,2 yumurta ile bir kapta iyice çırpıyoruz,çözülmüş glazür poşetini de içine ilave ediyoruz ve biraz daha karıştırıyoruz.
*Karışımı,pişirme kaplarına paylaştırarak,ısıtılmış fırınun alt bölümüne koyuyoruz.Yaklaşık 8-10 dakika pişiriyoruz.Çıkınca da 5 dakika bekletip tabakta servis yapıyoruz..Afiyet olsun..


*Not:8-10 dakikalık pişirme süresi az geldiğinden,yani kek kısmı tam oluşmadığından bu süreyi 3-4 dakika daha uzattım..

..Aylin Yaprak..

12 Ara 2007

Fırında Karakulak Balığı



Eve balık sokmadığımdan ve balık kayınvalidemin evinin vazgeçilmezi olduğundan,hem deneyeyim hem de öğreneyim dedim balık pişirmeyi..


Karakulak balığını tanıştırayım öncelikle,kendisi bir Akdeniz balığıdır.(bu arada kendisi diyerek balığa da kişilik kazandıran bir ben varım sanırım):))Kafasının içinde küçük bir taş bulunur ve o taş suda kaynatılarak içilir ve bu böbrekteki kumları dökmeye yarar..Bu özellik ise sadece Karakulak balığına özgüdür,şanslı,değerli balık:)))Gelelim yapılışına..

Öncelikle resimde gördüğümüz gibi dilimliyoruz balığı,daha sonra toprak tepsiye koyuyoruz.Yağımızı,pul biberimizi ve tuzumuzu da ilave ederek,daha önceden 200 derecede ısıtılmış fırınımızda 20-25 dakika pişiriyoruz.Salatamızla ya da mezelerimizde servis yapıyoruz.Afiyet Olsun

..Aylin Yaprak..

KALBURABASTI

Ramazan ayında yaptığım ve çok severek yediğimiz bu tatlının tarifini portakalağacı'ndan aldım.

malzemeler:
1 pk yumusak margarin (ben tereyağ kullandım)
3 su bardağı un
1 veya 2 kasık yoğurt
2 yemek kasığı sıvıyağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
içine bir su bardağı dövülmüş ceviz
şerbeti icin:
2.5 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
ve 1/4 limon suyu

1 paket margarin ve unu birbirine iyice yedirdikten sonra sırasıyla yoğurt sıvıyağ yumurta ve kabartma tozunu ekleyip güzelce karıstırıyoruz bu hamurun üzerini örtüp 10 ' kadar dinlendiriyoruz sonra ceviz büyüklüğünde parcalar alıp kevgirin üstüne bastırıp elimizle acıyor icine ceviz ici koyup iki tarafını üst üste gelecek sekılde kapatıyoruz üst üste gelecek yerler altta kalacak sekilde tepsiye dizilir ancak benim kevgirim olmadığı icin ben önce ceviz büyüklüğündeki hamuru elimin ortasında actım icine ceviz koyup tekrar yuvarladım sonra oval sekil verip rendenin kücük kısmına hafifce bastırıp tepsiye dizdim

180 derecede 10 15 dakıka pistiten sonra 200 dereceye alıp üzeri kızarana dek pisirdim önceden su ve toz sekerı 10 15 dakıka kaynatmıs kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyıp bıraz daha kaynatıp sogumaya bırakmıstım.. fırından cıkan tatlıların üstüne soğumuş şerbeti döktüm üstlerini tepsiyle kapatıp dinlenmeye bıraktım ister sade ister üstünü cevizle süsleyerek servis edebilirsiniz.

BERRİN..

10 Ara 2007

patlamış mısır ve tarihçesi :)

Geçenlerde bir arkadaşımın evinde patlamış mısırdan konu acıldı oda hemen yapıp geleyım dedı..gel uğraşma dememe rağmen mutfağa gitti bende peşinden, elektrik süpürgesinin kağıt poşetine benzer ufak bir kare kağıt poşet cıkardı mikrodalgaya koydu sanırım bir dakika içinde o küçük paket kocaman oldu ve mısırlar patladı :) ben teknolojinin gerisinde kalmışım diye hayıflandım durdum..bundan yedi sekiz sene önce pop corn makinası hediye etmişti eşim bana :) ama bizim anam babam usülü tencere tava içinde biraz yağ biraz tuzla ekleyerek ocak üstünde patlattıklarımızın tadı olmuyor makinada yapınca..birde eskiden bunların özel bir patlatma aleti vardı ufak yuvarlak kenarları telli içi görünen ahşap saplı öyle bir şeyler hatırladım şimdi :) bir kaç gün önce evde yaptım eski usul teflon tavada çok da güzel oldu.Patlamış mısır resmi ararken bakın ne buldum nette..tarihçesini:

Patlamış mısırın hikayesi beş bin yıl evveline, Amerika kıtasına kadar uzanıyor. Amerika yerlileri gıda için kullanılacak mısır ile içi daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı.Kolomb kıtaya ayak bastığında yerlilerin mısır kültürünü gördü, ama asıl ilgi 1510'lu yıllarda Güney Amerika'da terör estiren Hernanda Cortes'in Aztek'lerin dini ayinlerde ipe dizilmiş patlamış mısırları yediklerini görmesi ile başladı. Üstelik yerliler mısırı bir çeşit şişe geçirerek, tekrar tekrar ısıtarak veya kızgın kuma gömerek değişik şekillerde patlatarak yiyorlardı.Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupa'ya getirilen ürünlerin içinde en ünlüleri patlamış mısır ve tütündü. Birincisine çok fazla yağ ve tuz ilave etmezseniz, kesinlikle ikincisinden daha sağlıklıdır. Ancak tüm mısır taneleri patlamaz. Patlayan mısırın gizemini yaratan iki faktör vardır: Mısır tanesinin içinin çok güzel bir ısı geçiş özelliği ve müthiş bir mekanik mukavemete, yani sağlamlığa sahip kabuğu.Mısıra dikkatli bakıldığında, etrafında kalın ve su geçirmez bir kabuk olduğu görülür. Bunun altında iki tabaka daha vardır. Tanenin bu iç kısımlarındaki moleküllerin sıralanış biçimi, normal mısır tanelerine göre daha düzenlidir. Bu sayede ısı normal tanelere oranla neredeyse iki misli hızla içine yayılabilir.Kalın kabuk ısıtıldığında, tanenin içi de süratle ısınır ve içindeki su, basınçlı bir su buharı oluşturur. Isınma süresince gittikçe artan bu basınç, sonunda kalın kabuğun adeta infilak ederek yırtılmasına yol açar. Tane ilk boyutundan yaklaşık 30 misli büyür, içi dışına gelir, yani tanenin içindeki yumuşak kısım dışarı çıkarak yenilebilir kısmı oluşturur. Bu özelliği tabiatta başka hiçbir şeyde göremezsiniz. Belki biraz ekmeğin oluşumunu buna benzetebiliriz.Bir mısır tanesinin ideal bir şekilde patlayabilmesi için, içinde en az yüzde 14 oranında su olması gerekir. Bunun altındaki oranlarda yine patlar ama kısmen açılır, istenen sonuç alınamaz. Mısırın içersindeki su oranını artırmak için, kapalı bir ortamda üzerine su serpiştirilmesi ve beklemeye bırakılmasının faydalı olacağı söylenir ama bu işlem mısırın içindeki su oranını en fazla yüzde l arttırır. Bir mısırı iğneyle delerseniz, bir fırında veya güneş altında bekletirseniz, 150 derecenin altında ısıtırsanız, yukarıda bahsedilen suyun buharlaşması, basınç ve infilakın hiçbiri gerçekleşmez.

Amma çetrefilliymiş mısır patlatma işi :) birde tatlı pop corn tarifi buldum.Daha önce böyle bir şey yediğimi anımsıyorum..denemesi bedava :)

yarım p.margarin
1 su b.toz şeker
1 p.vanilya
2 çorba k.pekmez
patlatmak için mısır
HAZIRLANIŞI:Margarini eritin. İçine tozşekeri,pekmezi koyup kaynatın. Karemel rengi alınca vanilyayı ekleyip ocaktan alın. İçine patlattığınız mısırları koyup karıştırın. Kaselere bölüp servis yapın

BERRİN

9 Ara 2007

sütlü irmik tatlısı

sütlü irmik tatlısı için gereken şeyler:
1 lt süt
7 yemek kaşığı irmik
14 yemek kaşığı şeker
mümkünse kakaolu bisküvi

üstü için tarçın isteğe göre ceviz

yapılışı en basit tatlılardan olan irmik tatlısını, sütün içine irmiği ve şekeri katıp koyulaşana kadar karıştırıyoruz.muhallebi kıvamına geldikten sonra yarısını kare yada dikdörtgen ufak bir tepsiye (borcam ) döküp arasına kakaolu büsküvileri diziyoruz(sade büsküvide olur) üzerine kalan yarısını da döküp ılındıktan sonra buzdolabına koyabiliriz..sonrasında tarçın ve cevizle süsleyip servis edebiliriz..
çok kolay ve lezzetli bir tatlı..

BERRİN...

6 Ara 2007

112 Acil Misafire Karşı:))


Yapımı çok kolay çok pratik bir tarif..Öncelikle patateslerimizi haşlıyoruz,haşladıktan sonra soğumaya bırakıyoruz ve havucumuzu rendeleyip,azıcık yağ ile yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.Soğuyan patateslerimizin içine karabiber,toz biber,tuz,kimyon ilave edip eziyoruz.Ezdiğimiz patatesten parçalar alıp yuvarlıyor ve ortasını açıyoruz.Pişirdiğimiz havucumuzu ise sarımsaklı yoğurt ile karıştırıp,patateslerimizin ortalarına koyuyoruz.Üzerini ister ketçap,ister başka bir tadla süslüyerek servis yapıyoruz.Afiyet olsun.
..Aylin Yaprak..

RAMAZAN PİDESİ


Geçen gün evde ekmek olmayışından istifade ederek ne zamandır denemek istediğim, bir tanıdığımdan aldığım pide tarifini uyguladım..Sonuç bence harika, biz çok sevdik..
*** aynı gün tüketilirse daha güzel oluyor..ertesi güne sertleşebiliyor.Mikrodalganız varsa o da sorun değil :)

MALZEMELER:
_ 1 PKT KURU MAYA (YAŞ KULLANILACAKSA YARIM YETERLİ)
_ 2 BARDAK ILIK SÜT ( 1 BARDAK SÜT BİR BARDAK SU DA OLABİLİR)
_2 TATLI KAŞIĞI ŞEKER 1 T KAŞIĞI TUZ
_ ALDIĞI KADAR UN
_ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN 1 YUMURTA SARISI

YAPILIŞI :

bir bardak ılık sütün içine bir paket kuru maya ve bir tatlı kaşIğı ŞEKER atıp biraz mayalanmasını bekleyip daha sonra unun iÇine yavaşça karıştırırız..diger bir bardak sütü yada suyu da içine döküp şeker ve tuzuda ekleyip güzelce yoğuruyoruz..biraz cıvık yumuşak bir hamur olmalı..tam ele yapışmayak gibi olursa pideler sert oluyor..nekadar yumuşak olursa okadar yumuşak oluyor pişince..
1 saat kadar bir kenarda mayalandırıp, sonrasında istediğimiz ebatta hamuru elimizle bastırıp şekil verip tepsiye diziyoruz..bir sürede tepside mayalanıyor sonra elimizle pide şekli vereceğiz bastırarak..en son yumurta sarısı ve çörekotu serpip yaklaşık 250 derecelik fırına atıp üzeri kızarana kadar içinde tutacağiz..Çıkınca temiz bir bezle üzerlerini örtersek kuramalarını engellemiş oluruz.

BERRİN..

4 Ara 2007

Bisküvi Pastası






Malzemeler;
Petibör bisküvi(benim tercihim kakaolusu),Süt,Kakaolu Puding
Hazırlanışı; Borcamımıza ya da küçük tepsimize,bisküvilerimizi tek kat diziyoruz,üzerine ocaktan aldığımız kakaolu pudingimizi döküyoruz ve tekrar bisküvi diziyoruz.Tekrar kakaolu puding....Bu işlemi kaç kat istiyorsak sürdürüyoruz(ben 3 katlı yaptım.) Ondan sonra buzdolabımızda soğutup,üzerine de hindistan cevizi serperek servis yapıyoruz.Afiyet olsun

..Aylin Yaprak..

2 Ara 2007

FIRINDA SICAK DONDURMA

Malzemeler:

pandispanyası için;
3 yumurta
1/2 bardak şeker
1 paket kabartma tozu
1 bardak un
isteğe göre kakao
ve yine en üst tabaka için 4 adet yumurtanın beyazı gerekiyor.

ayrıca istediğiniz çeşit dondurma yine isteğe bağlı olarak meyve parçaları özellikle çilek çok yakışıyor..ben bu kez sade yaptım.

sıcak dondurmamızı hazır pasta tabanlarıylada yapabiliriz..
pandispanyamızı ılık süt ile yerterince ıslatacağız daha sonra üstüne dondurmayı koyacağız kullanılacaksa meyve parçaları eklenecek daha sonra 4 yumurtanın akını içine sarısı karışmayacak şekilde ayırıp iyice katılaşana kadar çırpıyoruz öyleki çırpma kabını ters çevirdiğimizde yumurta akları aşağıya düşmeyecek :)

pandispanyayı hafifçe sütle ıslattık üstüne yeterince dondurmayı koyduk en üste çırpılmıs yumurta aklarını dondurmalar hiç görünmeyecek şekilde güzelce sıvayarak kapatacağız 275 drecede üstü hafif kızarana kadar tutuyoruz yaklasık 5 dakika..sonra hemen servis yapılabiliriz..



değişik ve hoş bir lezzet, denemenizi tavsiye ederim..

BERRİN.