10 Eyl 2008

karnıbahar

Son üç gündür yaptım yapacağım derken bu akşam sonunda soframıza konuk edebildik sevgili karnıbaharı :) oldukçada lezzetli olmustu. Karnıbahar yemeğinin yapılışını bilmeyen yoktur herhalde :) Çiçek çiçek ayırıp, sıvıyağda kavrulan soğan ve salçanın üzerine atıp bir kaç dakika karıştırırız sonrasında üzerini örtmeyecek şekilde az miktar kaynar suyu tuzunu ısteğe göre başka baharatlar ekleyip pişmeye bırakırız. Ben düdüklü tencerede yaptım maksimum 15 dakika yeterli oldu. bol limon sıkarak yemenizi tavsiye ederim. Gelelim karnınaharın faydalarına,

KARNIBAHAR Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil, çiçekleri beyaz veya sarımtıraktır. Kış sebzelerindendir. Lahanaya benzer. Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesiyle lahanadan türemiştir. Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek durumudur. Yurdumuzda; güzlük turfanda karnıbahar, kışlık karnıbahar ve mart karnıbaharı olmak üzere üç çeşidi vardır.Faydaları: Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan `indol-3 karbonal` bulunan karnabaharın, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahip olduğunu bildiren uzmanlar, "Karnabahar çiçek olduğu için, bol fosfor ve vitaminleri, cinsiyet hormonu, bol E vitamini ve protein içerir. Bu maddeleri ile cinsel gücü arttırır, buna bağlı olarak kalp rahatsızlıklarını da giderir. Sinirleri ve beyni iyi çalıştırır, onların yıpranmasını önler" diyorlar.
AFİYET OLSUN..
BERRİN.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Immmmm tam davetlik olmuş :)

Berrin dedi ki...

hehe tesekkur ederım :)

Aylin Ünlü dedi ki...

Bence bu fotoğrafı duvarına asmalısın:))Berrin ben hamileyken hep karnıbahar yedim bu arada,o nedene ayrı bir sempatim oldu resme:)Eline sağlık.

Berrin dedi ki...

aylın delısın :))

Funda dedi ki...

Bende çok severim ama eşim :(
Onun yüzünden birçek yemekten mahrum kalıyorum yaaa :(
offffff offffffff