10 Ara 2007

patlamış mısır ve tarihçesi :)

Geçenlerde bir arkadaşımın evinde patlamış mısırdan konu acıldı oda hemen yapıp geleyım dedı..gel uğraşma dememe rağmen mutfağa gitti bende peşinden, elektrik süpürgesinin kağıt poşetine benzer ufak bir kare kağıt poşet cıkardı mikrodalgaya koydu sanırım bir dakika içinde o küçük paket kocaman oldu ve mısırlar patladı :) ben teknolojinin gerisinde kalmışım diye hayıflandım durdum..bundan yedi sekiz sene önce pop corn makinası hediye etmişti eşim bana :) ama bizim anam babam usülü tencere tava içinde biraz yağ biraz tuzla ekleyerek ocak üstünde patlattıklarımızın tadı olmuyor makinada yapınca..birde eskiden bunların özel bir patlatma aleti vardı ufak yuvarlak kenarları telli içi görünen ahşap saplı öyle bir şeyler hatırladım şimdi :) bir kaç gün önce evde yaptım eski usul teflon tavada çok da güzel oldu.Patlamış mısır resmi ararken bakın ne buldum nette..tarihçesini:

Patlamış mısırın hikayesi beş bin yıl evveline, Amerika kıtasına kadar uzanıyor. Amerika yerlileri gıda için kullanılacak mısır ile içi daha sulu olan patlayabilir mısırların arasındaki farkı biliyorlardı.Kolomb kıtaya ayak bastığında yerlilerin mısır kültürünü gördü, ama asıl ilgi 1510'lu yıllarda Güney Amerika'da terör estiren Hernanda Cortes'in Aztek'lerin dini ayinlerde ipe dizilmiş patlamış mısırları yediklerini görmesi ile başladı. Üstelik yerliler mısırı bir çeşit şişe geçirerek, tekrar tekrar ısıtarak veya kızgın kuma gömerek değişik şekillerde patlatarak yiyorlardı.Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupa'ya getirilen ürünlerin içinde en ünlüleri patlamış mısır ve tütündü. Birincisine çok fazla yağ ve tuz ilave etmezseniz, kesinlikle ikincisinden daha sağlıklıdır. Ancak tüm mısır taneleri patlamaz. Patlayan mısırın gizemini yaratan iki faktör vardır: Mısır tanesinin içinin çok güzel bir ısı geçiş özelliği ve müthiş bir mekanik mukavemete, yani sağlamlığa sahip kabuğu.Mısıra dikkatli bakıldığında, etrafında kalın ve su geçirmez bir kabuk olduğu görülür. Bunun altında iki tabaka daha vardır. Tanenin bu iç kısımlarındaki moleküllerin sıralanış biçimi, normal mısır tanelerine göre daha düzenlidir. Bu sayede ısı normal tanelere oranla neredeyse iki misli hızla içine yayılabilir.Kalın kabuk ısıtıldığında, tanenin içi de süratle ısınır ve içindeki su, basınçlı bir su buharı oluşturur. Isınma süresince gittikçe artan bu basınç, sonunda kalın kabuğun adeta infilak ederek yırtılmasına yol açar. Tane ilk boyutundan yaklaşık 30 misli büyür, içi dışına gelir, yani tanenin içindeki yumuşak kısım dışarı çıkarak yenilebilir kısmı oluşturur. Bu özelliği tabiatta başka hiçbir şeyde göremezsiniz. Belki biraz ekmeğin oluşumunu buna benzetebiliriz.Bir mısır tanesinin ideal bir şekilde patlayabilmesi için, içinde en az yüzde 14 oranında su olması gerekir. Bunun altındaki oranlarda yine patlar ama kısmen açılır, istenen sonuç alınamaz. Mısırın içersindeki su oranını artırmak için, kapalı bir ortamda üzerine su serpiştirilmesi ve beklemeye bırakılmasının faydalı olacağı söylenir ama bu işlem mısırın içindeki su oranını en fazla yüzde l arttırır. Bir mısırı iğneyle delerseniz, bir fırında veya güneş altında bekletirseniz, 150 derecenin altında ısıtırsanız, yukarıda bahsedilen suyun buharlaşması, basınç ve infilakın hiçbiri gerçekleşmez.

Amma çetrefilliymiş mısır patlatma işi :) birde tatlı pop corn tarifi buldum.Daha önce böyle bir şey yediğimi anımsıyorum..denemesi bedava :)

yarım p.margarin
1 su b.toz şeker
1 p.vanilya
2 çorba k.pekmez
patlatmak için mısır
HAZIRLANIŞI:Margarini eritin. İçine tozşekeri,pekmezi koyup kaynatın. Karemel rengi alınca vanilyayı ekleyip ocaktan alın. İçine patlattığınız mısırları koyup karıştırın. Kaselere bölüp servis yapın

BERRİN

2 yorum:

Aylin Ünlü dedi ki...

Delikli olan patlatma aletini bende hatırlıyorum,hey gidi günler heyyyy:)))Tarifi en kısa zamanda deneyeyim,ben bayılırım böyle şeylere,eminim tadı süper olur..

Berrin dedi ki...

aylin kesın dene..ben yedim ama nerde yedım onu bılmıyorum..hayal meyal hatırlıyorum..ılgınc bır tadı oluyor..