Elmalı ve tarçınlı lezzetlere zafım var kendimi bildim bileli..bu lezzet çocukluğuma da götürüyor beni. o zamanlar daha çok kurabiye şeklinde yapılıyordu. Dün yaptığım bu tartın lezzetine doyum olmuyor. Gerçekten harika olmuş. Dün elmalı tartımı yeme şerefine ulaşan ve daha önce Almanyada yaşamış olan arkadaşım aynı yurtdışındakiler gibi olmuş dedi..bende katılıyorum..yurtdışında özellikle Avrupadaki ülkelerdeki tatlıların kurabiyelerin vazgeçilmezlerindendir tarçın..yanında filtre kahve yada neskafe olursa tam bir şölen olur. Şimdi bunları yazarken, Helsinkiddeyken sabahın erken saatlerinde birazda mecburi zaman geçirmek zorunda olduğum şirin bir kafede tarçınlı çöreklerimi yiyip kahvemi içerken kitabımı okuyup karlı buz gibi havayı pencereden izlediğim anlar geldi aklıma. Kısaca tarçın kokusu ve tadı beni hep mutlu etmiştir..
malzemeler:
2.5 su bardağı un
150 gr margarin (oda sıcaklığında)
1/2 bardak toz şeker
yarım paketten biraz fazla kabartma tozu
2 yumurta sarısı
iki yemek kaşığı yoğurt
bir çay bardağına yakın sıvı yağ
ve üzerine serpmek için pudra şekeri ve tabiki un..
elmalı harcı için:
3 elma(isteğe göre arttırılabilir)
1/2 toz şeker
ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
öncelikle elmalı harcı hazırlıyoruz. elmalar rendelenir üzerine şeker dökülüp pişirilir ceviz eklenir suyunu çekince tarçınıda ekler ocaktan alırız. ılınmaya bırakılır.
hamuru için yukarıdaki malzemeler karıştırılır ele yapışmayacak bir hamur elde ederiz.
bu hamurun 3 te birini ayırıryoruz üzerine kafes yapmak için. büyük olan hamuru yuvarlak bir borcama elimizle yayıyoruz kenarlarını yüksek tutarak. tart kalıbı olursa daha iyi olur. sonra elmalı harcı içine döküp, diğer küçük parça hamuru alıp küçük parçalar kopartıp elimizle yuvarlayıp uzatıp yılan şekli verip tartınüzerine kafes yapıyoruz.
180 derecede üzri pembeleşene kadar fırındatutuyoruz.
dikkat edilmesi gereken şey üzeri hafif pembeleşecek çok fazla kalmayacak fırında..
ve soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpmek gerekiyor..
sonrasında ister yiyin ister yemeden yanında yatın :))
afiyet olsunnn..
BERRİN..
6 yorum:
elinize sağlık.çok şık ve lezzetli görünüyor.bir fincan çayla harika olur.afiyet olsun
Ellerine sağlık canım. Mutlaka deneyeceğim. Bende elmalı kurabiye olarak yapıyorum bu lezzeti gerçekten süper bende bayılırı tarçına :)
aleyna tesekkur ederım.. evet nefıs bır sey bu :)
fundacım, mutlaka dene ve yerken benı anımsa..karsılık yedıgımızı dusun :)
Canım ben de ödülün var uğrayıp alırmısın ..
Canım merhaba. Ellerine sağlık harika olmuş..Sevgiler.
sevıl, henuz gordum ödülümüzü:)
tesekkur ederız...
pasakızı, sızede tesekkurler..
bu hafta ıkı kez daha yaptım elmalıdan..yapın yapın yiyin enfes..hatta mutfakta var su anda :)
Yorum Gönder